Dia internacional del voluntariat

Càritas celebra el Dia Internacional de Voluntariat, que té lloc el 5 de desembre, amb el llançament d’un manifest en què reconeix i agraeix la tasca dels seus més de 80.000 voluntaris, sense el lliurament dels quals, que “fuig de protagonismes, qualsevol societat és més pobre i té menys horitzó”.

Aquest és el text del Manifest:

Gràcies a tu construïm una comunitat que somia i fa possible l’esperança

El 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat, un dia per reconèixer, agrair i celebrar la tasca solidària i generosa que feu milers de persones voluntàries als nostres pobles i ciutats. No sou invisibles, però la vostra acció fuig de protagonismes. Sou persones amb nom i cognoms, persones que compartiu el vostre temps i els vostres dons perquè teniu grans somnis d’amor, de justícia, de fraternitat, i amb les vostres vides els feu realitat.

Després de la pandèmia sanitària, la vostra tasca encara ha cobrat més valor, i ara més que mai, us necessitem. Vivim temps difícils. La desesperança, la por i el dolor passegen pels nostres carrers i correm el risc que la indiferència es converteixi en el nostre particular escut protector. Ens enfrontem a una emergència d’inhumanitat, de patiment i de solitud, i necessitem veure-us, sentir-vos, escoltar-vos, perquè no se’ns endureixi el cor.

Avui volem reconèixer com n’és d’important i necessària la vostra tasca, el vostre temps, la vostra dedicació. Avui reconeixem la vostra donació, aquest donar que és tan rellevant com ser capaços de rebre de totes les persones amb qui compartiu camí.

Avui volem agrair la vostra mirada càlida i el vostre somriure, tan necessaris en aquest temps tan crispat, i en què tantes persones pateixen per malaltia, per manca de feina o habitatge, per manca de recursos. Sense vosaltres qualsevol societat és més pobra i té menys horitzons.

I avui també volem celebrar com a comunitat, com una gran família capaç d’abraçar i festejar amb alegria, que entre totes les persones podem sostenir i fer possible l’esperança i fer un món millor, si deixem espai a la nostra vida per estimar, somiar i compartir allò que som i tenim amb generositat.

Gràcies, gràcies, gràcies

Senyals del voluntariat a Càritas

Amb motiu d’aquesta jornada, Càritas posa el focus a les senyes d’identitat dels seus voluntaris i voluntàries, que es configura al voltant d’aquestes claus:

– Un voluntariat compromès que creu en el canvi social cap a una societat més justa.

– Un voluntariat actiu que aporta a la societat no sols des de les tasques executades, sinó també des de les actituds expressades.

– Un voluntariat capaç d’organitzar-se i participar des de respostes col·lectives davant de l’individualisme preponderant.

– Un voluntariat coherent des de l’acció realitzada i que des d’aquí creix com a persona i com a cristià.

– Un voluntariat que plasma, a través de la seva participació, uns valors com la solidaritat, la gratuïtat, la igualtat…

– Un voluntariat amb disponibilitat per a l’acció i per a la formació, superant la barrera de la bona voluntat i promovent una acció de qualitat.

– Un voluntariat en procés, amb motivacions molt diferents, que es va fent dia a dia per mitjà de la tasca, formació i acompanyament.

Voluntariat com a resposta a la por

A més d’impulsar aquest manifest propi, Càritas, com a organització membre de la Plataforma de Voluntariat d’Espanya (PVE), se suma a la crida que des d’aquest fòrum també es llança a la societat amb motiu de la jornada celebrativa del 5 de desembre i al que es reivindica el paper del “voluntariat com a resposta a la por” i la seva missió fonamental en una etapa “on s’entrellacen les crisis” a causa de la pandèmia.

La Plataforma destaca “el creixement de la solidaritat” en aquesta conjuntura social tan difícil, on “la nostra humanitat surt al rescat “d’altres persones” en els pitjors moments i el voluntariat és la xarxa humana que organitza tot aquest corrent de solidaritat”.

Com assenyala el manifest de la PVE, “a Espanya ja hi ha més de dos milions i mig de persones decidides a millorar el tros de realitat que poden canviar. Aquesta és la millor notícia d’aquest Dia Internacional del Voluntariat”, data en què totes les entitats del tercer sector social s’uneixen per recordar que “la solidaritat és el cor de tot poble”.


Comparteix.