Activa’t a l’hort
“Activa’t a l’hort” és un projecte que treballa des de l’agricultura social amb les persones més vulnerables per tal de facilitar la inclusió, la comunitat, l’inserció laboral i l’economia solidària a través de diferents tallers, formacions i espais.
INCLUSIÓ. Generem tallers prelaborals d’aprenentatge en el cultiu d’hortalisses per l’autoconsum, l’objectiu dels quals és la creació d’espais comunitaris que ajudin a enfortir la pròpia autoestima i la xarxa social dels participants, l’aprenentatge de l’hort ecològic d’autoconsum, l’adquisició de competències bàsiques (principalment l’idioma) i hàbits personals, i l’auto abastiment de productes hortícoles de primera qualitat. En la mateixa línia col·laborem amb organitzacions educatives en visites o projectes de servei comunitari per facilitar l’enxarxament del projecte i la participació del projecte, i la participació de les persones i el projecte en el teixit social de la ciutat.
FORMACIÓ I INSERCIÓ. Duem a terme formacions tècniques de caràcter agrari. Principalment en Auxiliar de producció i comercialització de productes hortícoles, i Polivalència en el peonatge agrari, on es treballa el maneig de petita maquinària agrícola i forestal, la reconstrucció de marges de pedra seca, i la poda de fruiters. Inclosos en l’Àrea laboral de l’entitat, treballem conjuntament per desenvolupar un itinerari personal amb el participant per facilitar la seva inserció laboral en el propi sector o en altres.
ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA. Contribuïm a la generació d’una altra economia on la persona estigui col·locada al centre, i on promocionem l’intercanvi com a recurs recurs econòmic de subsistencia per a persones en situació de vulnerabilitat. Ho fem a través de potenciar la participació dels participants en les xarxes locals d’intercanvi, sigui amb els productes hortícoles dels pretallers, o amb habilitats o productes propis de les persones. Tanmateix, de forma transitòria i puntual, generem propostes i projectes d’inserció que en col·laboració amb empreses del sector agrari i paisatgístic, faciliten la inserció laboral de participants aportant valor social i econòmic a organitzacions, projectes i persones.
Bona part dels tallers i formacions les generem des de l’espai agrari de LA CASA COSTAFREDA, cedit per l’Ajuntament de Manresa, on disposem d’1 ha de terreny al regadiu de Manresa, en plena Anella Verda de la ciutat, amb una petita masia a l’entrada on disposem de magatzems, espais de treball, canviadors i oficina.