L’Estat espanyol destina el 40% dels fons de la UE per a migració a expulsions i no pas a l’asil i la integració

El govern espanyol destina al control d’estrangers que els falta documentació i a les expulsions més del 40% dels diners que rep anualment de la Unió Europea (UE)  per a les polítiques d’asil, migració i integració. L’anomenat Fons d’Asil, Migració i Integració (FAMI) és l’instrument del qual s’ha dotat la UE amb l’objectiu de promoure l'”eficàcia dels fluxos migratoris”, un eufemisme per descriure les expulsions i el control de les persones sense documentació, i l'”enfortiment d’una política comuna en matèria d’asil i immigració”. Aquesta preocupant notícia sobre l’ús que es fa d’aquests fons la recollia el 13 de maig, el periodista Raúl Bocanegra al diari digital Público 

Aquest fons europeu serveix per finançar tres polítiques: les d’asil, les d’integració, i, finalment, un concepte que en el llenguatge oficial se’n diu de retorn. Aquesta última és la que se’n porta el gruix del capital total, que puja fins a 269 milions d’euros en el període 2014-2020, segons es pot consultar en la documentació que fa pública el ministeri a la pàgina web Portal d’immigració.

La previsió de l’Executiu, segons es recull en el document oficial del programa FAMI, és gastar-se 69 milions provinents d’Europa en les polítiques d’asil, 84 milions en les d’integració i 116 milions d’euros, més del 40% del total, en el retorn de persones fins a l’any 2020.

Aquests 116 milions no seran tot el que Espanya es gasti fins a l’any 2020 en “l’eficàcia dels fluxos migratoris”, sinó que la xifra podria ser fins a dues vegades major, si s’atén al balanç del pla anterior al FAMI.

Notícia completa des del web del diari Público (clica aquí per llegir la notícia).


Comparteix.