Càritas Indonèsia ajuda a les víctimes del tsunami que va arrasar les costes de l’Estret de Sonda

Poques hores després de l’impacte del tsunami que el passat 23 de desembre va assolar les costes de les illes de Sumatra i Java riberenques a l’Estret de Sonda (Indonèsia), equips de voluntaris de les diòcesis de Bogor i Tanjung Karang, a les quals pertanys les zones sinistrades, van posar un marxa un pla d’emergència per a auxiliar als damnificats.

Segons el primer informe de situació, facilitat per Càritas Indonèsia (Karina), el total de víctimes, fins al 24 de desembre, és de 373 persones mortes, 1.459 ferides, 128 desaparegudes i 5.665 desplaçades. A més, prop de 681 cases estan seriosament danyades i 69 hotels han patit greus danys, així com molts altres edificis. Les pèrdues materials són quantioses.

Els governs locals estan treballant mà a mà amb l’exèrcit, la policia i el govern central per a evacuar punts damnificats com sigui possible i proporcionar assistència directa als supervivents. Els ferits estan rebent tractament mèdic en les clíniques i hospitals de la zona.

El tsunami va copejar amb major intensitat les províncies de Banten, en l’extrem occidental de Java, i Lampung, al sud de Sumatra. La primera d’aquestes províncies forma part de la diòcesi de Bogor i la segona de la diòcesi de Tanjung Karang. La zona on es van registrar més morts és el districte de Pandeglang, a la província de Bantan.

Repartiment d’aliments i ajuda bàsica

A Lampung, el mateix 23 de desembre, la Càritas de Tanjung Karang va començar a donar resposta a l’emergència. Fins ara s’han distribuït 1.700 lots d’aliments als supervivents de les àrees afectades.

Un dia després, Càritas de Bogor va posar en funcionament un altre programa de resposta humanitària en cooperació amb les parròquies de Kristus Tall, a Serang, i de Santa María Tak Bernoda, a Rangkas Bitung. A més, la Càritas local està treballant conjuntament amb l’Hospital de la Missió de Lebak, pertanyent a les Germanes Franciscanes, per a proporcionar aliments i assistència mèdica les víctimes.

El pla de resposta de Càritas Bogor està sent donat suport per la Arxidiòcesis de Jakarta a través de l’organització catòlica Lembaga Daya Dharma (LDD), que ha desplaçat a la zona al seu equip de resposta d’emergència per a donar suport a les activitats i identificar les necessitats més urgents dels supervivents.

Així mateix, Karina (Càritas Indonèsia) ha enviat des de la capital un vehicle 4×4 per a donar suport a l’activitat en el terreny de l’equip de LDD, al mateix temps que ha mostrat la seva disponibilitat a les Càritas locals perquè, quan el decideixin, puguin accedir al fons nacional d’emergència. Les necessitats més urgents en aquest moment són aigua potable, medicines, aliments, menjar infantil i tendes de campanya.

Fins ara, Caritas Tanjung Karang s’està centrant en la distribució d’aliments als damnificats, mentre que Càritas Bogor definirà les seves prioritats en breu una vegada que hagi avaluat quines són les necessitats més urgents de les parròquies afectades.

Ajuda i solidaritat des de tot el món

Càritas Espanyola ha posat a disponibilitat de Càritas Indonèsia una partida de 100.000 euros per a donar suport a els plans de resposta a aquesta emergència, que s’afegirà al que ja ve prestant als damnificats pel tsunami que va assotar les costes del nord de Sulawesi al setembre passat.

Donem suport a les famílies i comunitats afectades pel tsunami (informació des del web de Càritas espanyola clica aquí)


Comparteix.