Càritas del Bisbat de Vic dobla el nombre de voluntaris en cinc anys

Davant les adversitats, més força. El nombre de voluntaris que col·laboren amb Càritas del Bisbat de Vic va augmentar en 211 persones l’any 2012 i, en els darrers cinc anys, pràcticament s’han doblat . L’any 2008, amb l’arrencada de la crisi econòmica, Càritas tenia 450 voluntaris que el 2012 van créixer fins als 873. El creixement ha estat lineal i cada any el nombre de col·laboradors ha anat augmentat: 450 (2008), 512 (2009), 589 (2010), 678 (2011) i 873 (2012).

El perfil de voluntaris que s’han sumat a Càritas en els darrers anys és molt divers. La Maria Dot, per exemple, fa dos anys i mig que es va sumar al grup de Sant Vicenç de Torelló. Volia ajudar als de “baix de tot” i que aquesta ajuda no fos “abstracta”. Per això forma part de l’Espai d’Acollida on aquelles persones que tenen necessitats urgents demana consell i ajut. “Els escoltes i entres, una miqueta, a la seva vida. Veus les necessitats, la desesperació, el sofriment de gent del teu entorn i et fas més conscient del problema”. Actualment, segons la Maria, la majoria de situacions que han d’atendre estan relacionades amb la falta de recursos a causa de la manca de feina. L’Eva Boix és una altra voluntària que s’ha incorporat a Càritas fa un any. Aquesta jove de Les Masies de Roda col·labora amb Càritas de Roda. Ara fa un any que, amb un grup de voluntaris, estan preparant una “anàlisi” de realitat del seus pobles mitjançant entrevistes i trobades. Fan un treball de camp per detectar “aquelles necessitats que hi ha el poble” i crear programes que ajudin a posar remei a aquestes mancances. Un cop acabin aquest treball i obtinguin les conclusions té clar que es quedarà col·laborant perquè “caldrà aplicar allò que hem detectat”.

Un total de 45 microcrèdits i programes molt diversos

Tot i que Càritas és especialment conegut per l’ajuda als més necessitats en qüestions bàsiques (menjar i roba), actualment té en funcionament una seixantena de programes per tal de donar assistència i ajuda als col·lectius més vulnerables. Un dels programes més recents és la concessió de microcrèdits per aquella gent amb pocs recursos que ha de fer front a una despesa que en aquell moment no pot assumir. Càritas els deixa els diners que poden retornar, segons les seves possibilitats, i en els terminis acordats. Aquest programa està en funcionament a Torelló, Roda de Ter, les Masies de Roda, Ripoll i la Vall de Camprodon. Al llarg del 2012 se’n van concedir un total de 45 (Torelló, 35 microcrèdits; Vall de Camprodon, 6 microcrèdits; Ripoll, 2 micròcredits; Roda i les Masies de Roda, 2 microcrèdits). Aquests han estat per conceptes com ajudar a persones a retornar al seu país d’origen, pagament de rebuts de llum, d’aigua o lloguer d’un habitatge o fer front a les despeses d’inici de curs. Els microcrèdits concedits fins ara tenen un import que pot anar dels 60 fins als 800 euros.

Altres programes i iniciatives engegades per Càritas al 2012 són la creació d’horts socials (Sant Hilari Sacalm i Ripoll), un taller de cuina i reparació de roba usada (Castellterçol) o la recollida mensual de mobiliari i roba (Folgueroles). (Veure quadre ampliat i detallat a la pàgina 4 de la Memòria 2012).

Ha facilitat la inserció laboral de més de 150 persones

Càritas també ha contribuït a la inserció laboral de 152 persones. Aquestes han fet 76 pràctiques en 27 empreses que col·laboren oferint aquest contacte amb el món laboral. Càritas va visitar al 2012 un total de 90 empreses, 30 més que l’any anterior. Pel que fa al nombre de participants a les diferents accions sociolaborals impulsades per Càritas, el nombre s’ha mantingut estable, amb un lleuger augment. A les accions d’acollida i orientació laboral hi van participar 164 persones, 220 a les de formació, 160 a les d’intermediació i es disposa de 8 empreses d’inserció.

Càritas en números

L’any 2012, 43.156 persones van ser beneficiaris dels ajuts de Càritas i es van atendre un total de 10.789 situacions. Enguany el nombre de beneficiaris s’ha estabilitzat després de que el 2011 es dupliqués amb escreix davant de la cruesa de la crisi econòmica que ha obligat a atendre aspectes bàsics essencials. Els ajuts bàsics en aliments representen un 43% de les situacions ateses i augmenten respecte l’any anterior. També es dobla el nombre de persones que han rebut roba i tractament mèdics. Enguany s’han creat unes línies d’ajudes en formació per tal de millorar la capacitació professional de les persones beneficiàries.

El nombre de persones beneficiàries originàries de Catalunya o de la resta de l’Estat s’ha doblat respecte l’any anterior. El 2012 van representar un 29% del total. Respecte a les persones beneficiàries d’origen forà s’ha reduït de forma notable respecte l’any anterior. Això pot estar motivat pel retorn als seus països d’origen. Aquests procedien del Marroc (43%), Centre i Sud Amèrica (7%), Àfrica (7%), Àsia (7%) i la resta d’Europa (6%).

Pel que fa als resultats econòmics, a l’exercici 2012 es van obtenir uns ingressos de 1.590.871 euros i unes despeses d’1.523.986. Aquest fet ha permès tancar l’exercici amb un resultat positiu de 66.884 euros que servirà per consolidar els actuals programes i engegar-ne de nous. L’exercici 2011 s’havia tancat amb uns números negatius de 44.758 euros.

assembleacaritas

 

Càritas va aprovar la memòria de gestió en la seva assemblea general que es va fer el dissabte 8 de juny al Seminari de Vic i que va ser presidida pel bisbe de Vic Mons. Romà Casanova. En l’assemblea, l’actual director Manel Rosell va tancar una etapa de 4 anys al capdavant de la delegació. En els propers dies es coneixerà el nom del nou director.


Comparteix.